Tot nu toe was het alleen maar mogelijk om je datamodellen (data sets) te bewerken in Power BI desktop of externe software, maar nu is het ook mogelijk om data sets te bewerken in de Power BI service. 

 Schermafbeelding 2023 07 24 142845

Feature activeren

 Op dit moment is het bewerken van datamodellen nog een preview feature welke per werkruimte geactiveerd dient te worden. Het activeren van de functionaliteit kan alleen als op tenant-niveau de functie is ingeschakeld. Na het activeren van de functionaliteit kan elke dataset in de werkruimte worden geopend in de online editor via het context-menu van de dataset door op [Open Data Model] te klikken. 

Schermafbeelding 2023 07 24 134622

Functionaliteit

Het bewerken van de modellen kun je eigenlijk het beste vergelijken met de modelweergave in Power BI Desktop. Het is mogelijk om: 

  • Meetwaarden toe te voegen en te bewerken
  • Calculated columns toe te voegen en te bewerken
  • Calculated tables te definiëren 
  • Relaties tussen tabellen te beheren
  • Eigenschappen van velden te bewerken
  • Row-Level-Security te beheren

De functionaliteit is erg intuïtief en sterk vergelijkbaar met Power Bi Desktop. 

Measure

Power BI Premium

Het is mogelijk om datasets in een Power BI Premium werkruimte te bewerken, maar zodra een dataset met een externe tool via een XMLA-endpoint is gewerkt kan hij niet meer worden bewerkt in de Power BI Service. Dit geldt ook voor Power BI Desktop, dus hier ging ik eigenlijk ook wel vanuit. 

Schermafbeelding 2023 07 24 142429Een model wat bewerkt is in de Power BI Service is wel uitwisselbaar met Power Bi Desktop. 

Conclusie

Voor kleinere datasets is het een erg mooie toevoeging om deze even snel online te kunnen bewerken. Voor grotere datasets die veelal via xmla worden bewerkt is het niet in te zetten. Verder moet er bij het gebruik ook goed worden gekeken naar versiebeheer bijvoorbeeld. Voor grotere omgevingen met meerdere ontwikkelaars is de meerwaarde van deze functionaliteit dus een stuk minder. 

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie