Ad-hoc analyse met Power BI Explore

Vaak willen gebruikers snel ad-hoc analyses maken van data in een Power BI model of ze willen bijvoorbeeld het model verkennen voordat ze daadwerkelijk rapportages gaan maken. Dat is nu mogelijk met de nieuwe functie "Explore" binnen de Power BI Service (public preview). 

Explore

 

De explore functionaliteit is beschikbaar op rapporten, datamarts en semantische modellen. De explore functionaliteit kan gestart worden door op "..." te klikken bij een model, rapport of datamart. Als deze functionaliteit wordt gebruikt op een rapport wordt gewoon de explorer van het onderliggende semantische model gestart. 

Via de explore functionaliteit kan dan simpel en snel een analyse worden gemaakt zonder dat er een apart rapport voor gemaakt moet worden. Het voordeel boven een rapport is dat je de mogelijkheid hebt om de data gelijk in een matrix en een visual naast elkaar te zien. 

AccessExplore
Explore2

Explore Functionaliteit

De functionaliteit van de explore functie is beperkt tot het creëren van een matrix met bijbehorende visual. Alle visuals die in Power BI beschikbaar zijn ook hier beschikbaar. Tevens is het mogelijk om niet-standaard visuals toe te voegen net als in Power BI. De standaard opmaak van de visuals is niet aan te passen, maar dat is voor het ad-hoc analyseren van data ook niet nodig. Bovenin is een filterbalk aanwezig waar simpel en snel filters kunnen worden toegevoegd die op de matrix en de visual effect hebben. Het is overigens ook mogelijk om alleen de matrix of de visual weer te geven. 

 Mocht de analyse die gemaakt is toch vaker nodig zijn, dan kan hij worden gedeeld met andere mensen of worden opgeslagen als een rapport. De visuals worden dan als objecten aan het rapport toegevoegd en kunnen dan zoals standaard visuals in rapporten worden bewerkt. 

Filter

Conclusie

Meer dan het snel maken van een matrix in combinatie met een visual is het eigenlijk niet. Het maken van een snelle analyse wordt zo wel erg makkelijk. Echter was dit ook al mogelijk door gewoon in de Power BI Service een rapport te maken op een semantisch model en dit dan niet op te slaan. Echt veel toegevoegde waarde vind ik het dus niet hebben. 

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie