Nu voor SAP BusinessObjects BI 4.1 ook kort geleden Service Pack 1 is uitgekomen is het eens goed om te bekijken wat nu de meest opvallende nieuwe features zijn. Omdat deze features voor verschillende doelgroepen meer of minder van belang zijn heb ik een opdeling gemaakt in een top 5 voor eindgebruikers en een top 5 voor ontwikkelaars.

Top 5 voor eindgebruikers:

1. Freeze header in WebI

Dit is een veel gevraagde functie door eindgebruikers waarmee je een x aantal kolommen en of rijen kan blokkeren (vergelijkbaar met Excel) waardoor je makkelijker door een rapport heen kan scrollen.

image

2. Custom color palettes

Het is nu mogelijk om custom color palettes te definieren, zodat de kleuren van grafieken gemakkelijk in de huis stijl getoond kunnen worden.

image

3. 1 Mobile App voor alle BI content

Met SAP BO BI 4.1 heb je nog maar 1 Mobile App nodig voor WebI, Dashboards, Lumira en Explorer. Waar je bij versie 4.0 of lager nog een aparte App moet gebruiken voor Explorer. Dit maakt het voor de eindgebruiker een stukje gebruikvriendelijker. Ook vanuit beheers oogpunt biedt dit weer meer voordelen.

4. Offline support for flash dashboards.

Deze feature maakt het mogelijk om alle data die aangeroepen wordt van tevoren lokaal te downloaden. Hierdoor kunnen eindgebruikers het dashboard ook gebruiken zonder dat er connectie nodig is met de BusinessObjects server.

5. Custom interface voor Web Intelligence

Deze nieuwe optie is vooral nuttig voor eingebruikers die alleen maar rapporten raadplegen, zonder dat ze afgeleid worden door allerlei opties en knoppen. De customization is in het CMC in te stellen per gebruikergroep.

image

Top 5 voor ontwikkelaars:

1. Connectie naar DeskI 3.1 SP6 FP6.1

De mogelijkheid om toch weer de Full Client Deski tool (weliswaar niet vanuit Infoview) te gebruiken geeft de mogelijkheid om sneller te migreren naar SAP BO 4.1 Dit geeft meer tijd om te werken aan alternatieven voor Deski rapporten die niet te converteren zijn naar WebI.

2. UNV support voor Explorer

Veel bedrijven hebben hun universes nog niet geconverteerd naar het nieuwe formaat van de Information Design Tool (UNX). Om toch optimaal gebruik te maken van BusinessObjects Explorer is dit een mooie nieuwe feature zonder energie te hoeven steken in het converteren van het universe.

image

3. Change data source optie voor Explorer

Een andere nieuwe feature voor Explorer is dat nu de datasource gewijzigd kan worden. Dit betekent dat je het Explorer model niet opnieuw hoeft te bouwen, als je bijvoorbeeld naar een ander universe wil connecten. 4. 

4. SDK Mobile

Met de SDK voor de Mobile App is het mogelijk om de Mobile App helemaal te customizen bijvoorbeeld eigen icoontje, eigen logo en eigen kleurstellingen. Dit biedt extra mogelijkheden voor klanten die hier grote waarden aan hechten en voor klanten die BI rapportages als dienst aanbieden aan andere klanten. Zie ook de blog In eigen stijl met de SAP BI Mobile applicatie.

5. Query stripping

Deze functie is nieuw voor relationele databronnen en kan voor betere performance van een rapport zorgen. Vaak worden er bij de ontwikkeling van een rapport meerdere objecten in het query panel gesleept dan er achteraf nodig zijn. Door de functie Query stripping te gebruiken worden automatisch alle objecten verwijdert uit de query die niet in het rapport gebruikt worden. De functie dient aangezet te worden in het universe.

 

Conclusie

In versie SAP BO 4.1 zitten zeker weer een aantal functies die zeer welkom zijn. Al zijn er zeker ook aantal features die we graag terug zien in een volgende release bijvoorbeeld Maps, scorecards, microcharts en speedometers. Een aantal functies zit al in de SAP Mobile BI App maar zouden we ook graag terug zien in WebIntelligence.

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie