Inmiddels wordt de SAP Mobile BI applicatie voor de (beschikbaar voor IOS, Android,Blackberry en Windows Mobile) behoorlijk volwassen. Sinds kort biedt SAP de mogelijkheid om de IOS versie van de applicatie volledig aan te passen en deze daardoor nog beter in te bedden in de gebruikersorganisatie. Denk hierbij aan specifieke aanpassingen in de functionaliteit of aan het uiterlijk van de applicatie.

Met de vrijgegeven Software Development Kit (SDK) is het nu mogelijk om de broncode en resources van de applicatie naar smaak om te bouwen en nét even meer de feeling van de eigen organisatie mee te geven.

image

Bekijk eventueel ook dit filmpje om een voorbeeld te zien van een aangepaste Mobile BI app.

Globaal gezien zijn dit de stappen om de Mobile BI app aan te passen en uit te rollen:

- Apple ontwikkelomgeving opzetten

- Ontwikkelcertificaat aanvragen

- SAP Mobile BI SDK importeren in de ontwikkelomgeving

- Applicatiebroncode aanpassen

- Compileren en distribueren

Het opzetten van een Apple ontwikkelomgeving

Voor het ontwikkelen en bouwen van Apple applicaties (zowel Mac OS als IOS) wordt doorgaans de officiële ontwikkelomgeving van Apple gebruikt; Xcode. Deze Integrated Development Environment (IDE) maakt het relatief eenvoudig om een Apple OSx/iOS applicatie (om) te bouwen en met behulp van de noodzakelijke publicatiecertificaten uit te rollen. Dit betekent wel dat men genoodzaakt is om een Apple omgeving te draaien om te kunnen ontwikkelen. Voor Windows gebruikers is er een alternatief; Apple OSx is ook te draaien met behulp van een VMware virtuele machine. Een Apple OSx licentie kost ongeveer €15,- en er is veel documentatie terug te vinden over hoe men OSx aan de praat krijgt in combinatie met VMware. Een andere optie is natuurlijk het ontwikkelen op een “echte” Mac.

Aanvragen van een Apple ontwikkelcertificaat

Apple heeft een streng beleid als het gaat om het publiceren van applicaties, zeker als het om iOS applicaties gaat. Dit past enigszins in de filosofie van Apple dat strak en centraal toezicht op de vrijgegeven applicaties een potentiele “chaos” en wildgroei aan applicaties zal voorkomen. Dit vertaalt zich helaas in een stroperig en moeizaam proces waarbij men eerst een ontwikkelcertificaat bij Apple aan moet vragen voordat men de applicatie op een iOS apparaat kan testen of distribueren. Dit ontwikkelcertificaat kost $100,-. De levertijd van het certificaat is ongeveer een werkweek.

De SAP Mobile SDK importeren in de ontwikkelomgeving

De broncode van de SAP Mobile app is te downloaden van de SAP Support Portal met een S-user account. De download is te verkrijgen door te navigeren naar Software Downloads -> SAP Mobile Platform SDK. Vervolgens kan men het de broncode uitpakken met een extractietool en het project openen in Xcode. 

Het ombouwen van de Mobile BI applicatie in Xcode

Als het project eenmaal is geïmporteerd in de ontwikkelomgeving dan kan men in principe alles wijzigen. Wijzigingen aan de visuele componenten van de applicatie zijn relatief eenvoudig door de afbeeldingen te bewerken en kleurencodes te wijzigen. Wil men echter functionaliteit wijzigen en/of toevoegen dan zijn programmeer skills wel noodzakelijk. Bijkomend risico van het aanpassen van de functionaliteit is ook dat men bij elke nieuwe versie van de SDK de aangepaste code opnieuw zal moeten verwerken in de broncode. Wijzigingen aan het uiterlijk zijn wel relatief eenvoudig mee te nemen naar een nieuwe versie.

image

Het compileren en distribueren van de applicatie

Zodra de applicatie naar wens is aangepast zijn er meerdere mogelijkheden om de applicatie te distribueren. Eerst moet het ontwikkelcertificaat in de Xcode ontwikkelomgeving geïmporteerd worden. Vervolgens kiezen we ervoor om de applicatie te compileren mét dit specifieke certificaat.

Er zijn twee methodes beschikbaar om een applicatie met een ontwikkelcertificaat uit te rollen:

-  De bekende App Store, waarbij de applicatie eerst door een streng testproces van Apple gaat voordat deze wordt toegelaten tot de App store.

-  De andere optie is “Ad Hoc distributie” waarbij de ontwikkelaar een applicatiebestand genereert en dit bestand verspreid onder de gebruikers. De gebruikers kunnen het applicatiebestand vervolgens openen met Itunes en de applicatie op hun toestel installeren. Het nadeel hierbij is dat  het toestel ID van elke gebruiker gekoppeld moet worden aan het ontwikkelcertificaat waarmee de applicatie wordt gepubliceerd. Een andere beperking is dat er maximaal 100 toestellen aan één ontwikkelcertificaat gekoppeld kunnen worden.

Een andere optie is het aanvragen van een Enterprise certificaat. Deze kost $299,- per jaar maar biedt wat meer ondersteuning voor het uitrollen van applicaties binnen de organisatie.

Conclusie

De SAP Mobile SDK is een handige manier voor organisaties om een eigen “feel” aan de app mee te geven. Organisaties die BI /rapportage diensten leveren kunnen de app in hun eigen stijl aanbieden en hiermee hun merk sterker neerzetten.

Desondanks is het aanpassen van de app geen eenvoudige opgave; het opzetten van een Apple ontwikkelomgeving en het proces van het aanvragen en gebruiken van Apple ontwikkelcertificaten is daar tegen wat moeizamer.

Momenteel biedt SAP alleen de SDK voor IOS aan. Organisaties waarbinnen andere smartphones worden gebruikt zullen hier nu nog weinig mee kunnen; de verwachting is wel dat SAP de SDK’s voor andere platformen ook vrij gaat geven. Data zijn nog niet bekend.

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie