Binnen SAP BusinessObjects zijn er verschillende mogelijkheden om je data op een geografische manier weer te geven. 

De eerste 2 opties blijven echter beperkt tot het aanduiden van plaatsen op een kaart of tot het gebruiken van bestaande regio’s en/of landen, welke dan ook nog goed geïnterpreteerd moeten worden door de applicatie. 

Op het moment dat je data wilt weergeven aan de hand van klantspecifieke regio’s zijn deze opties erg beperkt. Met Galigeo zou het eventueel wel kunnen, maar dat is een erg dure oplossing voor de kleinere bedrijven om een aantal KPIs op een kaart te kunnen tonen. Denk bijvoorbeeld aan een kaartje met de verkoopregio’s van de klant, waarop men in 1 oogopslag kan zien welke regio’s wel of niet de targets hebben gehaald aan de hand van verschillende kleuren.

Met een paar kleine stappen is echter al een goed resultaat te bereiken, zonder dat daarvoor bijvoorbeeld Galigeo moet worden aangeschaft. 

image

 

GeoServer

Door middel van een extra opensource add-on op de BO application server kunnen er on-the-fly kaarten worden gegenereerd. De kaarten kunnen worden opgebouwd uit verschillende layers, waardoor elk gewenst resultaat kan worden bereikt. In bovenstaand voorbeeld is bijvoorbeeld een bestaande kaart gebruikt met een overlay van de klantregio’s en de style. Door middel van parameters kan worden gestuurd welke data moet worden getoond, welke gebieden weergegeven moeten worden en/of welke styles er moet worden toegepast. Deze kaarten kan men door middel van een API integreren in bijvoorbeeld een bestaand WebI rapport.

image

 

SQL Server Spatial Data

Om de oplossing zo flexibel mogelijk te maken kan alles volledig worden gestuurd vanuit de database. De KPI data kan worden opgehaald uit het bestaande datawarehouse en zelfs de klantregio’s met bijbehorende coordinaten / polygonen kunnen binnen de database worden opgeslagen. Optimale flexibiliteit dus. Het aanpassen van regio’s is op deze manier heel simpel en snel te doen. En nog belangrijker, de data kan binnen het bestaande datawarehouse op 1 plek worden beheerd en opgeslagen. 

image

Na integratie binnen WebI met de GeoServer komt het er dan zo uit te zien. De verdere rapportage en data is in dit geval vrij simpel, maar dat kan natuurlijk volledig naar eigen inzicht worden aangepast. De focus ligt in deze blog op het integreren van de kaart binnen WebI.

image

De voordelen van de GeoServer implementatie

  • Korte implementatietijd
  • Geen data over het internet (alles blijft intern).
  • Opensource
  • Geen licentie- / softwarekosten
  • Flexibel
  • Laagdrempelig, geen scripting / programmeerkennis nodig voor de rapport ontwikkelaar.

Kortom een nette oplossing voor het implementeren van geo binnen SAP BusinessObjects.

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie