Sinds enkele weken is de nieuwe Lumira Server add-on beschikbaar. Met deze add-on kunnen Lumira stories opgeslagen, bekeken en bewerkt worden binnen de BI launchpad.

image

Lumira Desktop

Lumira Desktop is de bestaande desktop-versie van Lumira om de stories te ontwikkelen. Als de nieuwe add-on is geïnstalleerd op het bestaande BI platform, kunnen de stories via deze tool gepubliceerd worden naar het BI platform.

De stories kunnen worden gepubliceerd door ze op te slaan op het BI platform. De connectie gegevens kunnen in de preferences van de applicatie worden opgeslagen. 

Gepubliceerde stories kunnen ook weer via de desktop applicatie worden geopend en bewerkt. 

image

Lumira Server

Na het installeren van de Lumira Server add-on zal er een nieuwe server aan de servers in de Central Management Console worden toegevoegd. De lumira documenten worden net als de andere documenten opgeslagen in de  Input / Output File Repository.

image

Lumira Web Application

De belangrijkste component van de Lumira Server add-on is de Web Application. Met deze applicatie kunnen bestaande / gepubliceerde stories worden bekeken en bewerkt. Het openen van een story gaat op dezelfde manier als het openen van een WebI document. Na het openen van het document wordt de story in view modus geopend. Dit komt eigenlijk voor een groot deel overeen met de preview modus in de desktop applicatie. Op het moment dat het document wordt bewerkt kunnen er nieuwe visualisaties en stories worden toegevoegd. Om de data voor te bereiden en de documenten aan te maken is echter nog steeds  de desktop applicatie nodig. 

Verder is het ook nog niet mogelijk om de Lumira documents via de SAP BI app te bekijken op bijvoorbeeld de Ipad. Ook is het refreshen en schedulen binnen de BI launchpad nog beperkt tot een aantal data sources, maar dat hoeft geen probleem te zijn aangezien universes wel worden ondersteund. Naast universes kan ook Freehand SQL, Excel, CSV en TXT worden gebruikt. Lumira documents met andere data sources kunnen wel gepubliceerd worden, maar niet ververst worden. 

image

Lumira Scheduling Service

Een groot voordeel van het publiceren van stories naar het BI platform is dat ze dan ook gescheduled kunnen worden. en bijvoorbeeld per e-mail verstuurd kunnen worden. Het schedulen van Lumira documents werkt op dezelfde manier als het schedulen van een WebI rapport. 

image

Conclusie

De Lumira Server add-on is een mooie oplossing om de lumira documenten binnen de organisatie op te slaan en te verspreiden. Op deze manier is het erg gemakkelijk om gebruikers toegang te geven tot de stories en deze eventueel te schedulen. De web application is echter beperkt tot het bekijken een aanpassen van visualisaties en stories. Voor het aanmaken en voorbereiden van de data sets is nog steeds de desktop versie nodig.

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie