In een eerdere blog, SAP BI 4.2, de eerste indruk, gaf ik al aan dat het vanaf SAP BI 4.2 mogelijk is om Custom Elements aan BO toe te voegen. Custom Elements zijn eigenlijk rapport elementen, ontworpen door derden, welke in WebI rapportages kunnen worden gebruikt. Het gebruik van deze elementen werkt op dezelfde manier als bestaande visualisaties.

 

tumblr inline nuo694e0Me1rz6fk9 500

Als basis voor deze blog is gebruik gemaakt van een eerder gecreëerde oplossing Geo Intelligence, welke nu nog makkelijker geïntegreerd kan worden in een WebI rapportage. Door het integreren van onze, eerder beschreven, Geo Intelligence oplossing in een Custom Element is het mogelijk om data binnen zelf gedefinieerde regio’s op een kaart weer te geven in een WebI rapport. De gebruiker ervaart dat dit op dezelfde manier gebeurd als het maken van bijvoorbeeld een lijngrafiek, waardoor het net lijkt of het gewoon standaard BO functionaliteit is. In de eerder beschreven oplossing moest men met code het element in het WebI rapport integreren, wat voor een standaard rapport bouwer misschien toch wat ingewikkeld is. Bij gebruik van het Custom Element kan elke gebruiker de functionaliteit in elk willekeurig rapport gebruiken.

Architectuur

image

Custom Elements worden in de CMC beheerd, maar worden buiten BO gehost als eigen services. Vanuit BO worden de services benaderd via HTTP. De service geeft dan een HTML pagina terug, welke in bijvoorbeeld de WebI rapportage kan worden getoond. Er zijn API’s beschikbaar om ervoor te zorgen dat de communicatie tussen WebI en de Custom Elements goed verloopt. De Custom Elements moeten dus aan een aantal standaard voldoen, zodat ze in WebI kunnen worden geïntegreerd. Op het moment dat een rapport met een Custom Element wordt weergegeven stuurt BO de benodigde data naar de rendering service, zodat het Custom Element gegenereerd kan worden.

Een Custom Element beheren

Via de CMC kunnen de verschillende Custom Elements worden beheerd en toegevoegd. Indien nodig kunnen daar ook bepaalde parameters voor het Custom Element worden ingevuld.

image

Custom Elements gebruiken in WebI

Als er 1 of meerdere Custom Elements zijn geactiveerd in de CMC, dan verschijnt er een “Custom Element” button in WebI. Een Custom Element toevoegen werkt op dezelfde manier als het toevoegen van een standaard visualisatie. WebI communiceert met de Custom Element service, zodat de beschikbare opties worden weergegeven.

image

image

Een Custom Element bouwen

De eerste ervaring is dat er in een relatief korte tijd al een Custom Element kan worden gebouwd. De mogelijkheid tot het maken van eigen visualisaties kan er weleens voor gaan zorgen dat er binnenkort veel meer visualisaties en componenten beschikbaar komen voor WebI, die al dan niet betaald door bedrijven worden aangeboden. Ook voor het zelf integreren van andere applicaties of componenten biedt deze functionaliteit uitkomst.

image

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie