Sinds begin september is de eerste BETA beschikbaar van de nieuwe versie van BusinessObjects, SAP BI 4.2. Ensior neemt deel aan dit BETA programma, dus we kunnen als een van de eersten kijken naar de nieuwe en verbeterde features van BO. In deze blog lichten we er alvast een aantal nieuwe functies uit en delen we onze eerste ervaringen. 

Shared Elements

Een nieuwe functionaliteit binnen Web Intelligence is “Shared Elements” hiermee kunnen rapport elementen binnen het BI platform worden opgeslagen en hergebruikt binnen andere rapporten. Zo kan een ervaren rapport ontwikkelaar bijvoorbeeld bepaalde componenten ontwikkelen die door andere gebruikers kunnen worden gebruikt.

image

Geo maps

In SAP BI 4.2 zijn er binnen Web Intelligence een aantal nieuwe visualisaties beschikbaar, waaronder een aantal geo maps. Dimensies binnen een rapport kunnen worden omgezet in een geografische locatie. 

image

De aanpassingen die worden gedaan binnen de toewijzing van de geografische locatie  blijven bewaard binnen het rapport en hoeven dus niet elke keer opnieuw te worden aangegeven. De aangemaakte objecten kunnen daarna worden gebruikt binnen de verschillende visualisaties. 

image

image

Recycle Bin

Een nieuwe optie waar ikzelf heel erg over te spreken ben is de Recycle Bin. Na configuratie van de recycle bin in de CMC worden verwijderde objecten een aantal dagen bewaard  in de prullenbak. Om de opslagruimte beperkt te houden kan het aantal dagen zelf worden ingesteld. Mocht een user per ongeluk een folder of rapport hebben verwijderd, dan kan dat via de CMC gewoon worden teruggezet. 

image

Tevens kan er nu ook selectief een bestand uit een backup worden teruggezet. Dit was al mogelijk met een kleine tweak, maar nu wordt het dus ook officieel ondersteund, 

BI Administrators Cockpit

De Administrators Cockpit is een nieuwe applicatie binnen de CMC waarin je in 1 oogopslag de status van BI omgeving kan zien. Welke servers draaien er, welke content wordt er gebruikt en wat is de status van de geschedulde rapporten. 

image

Resources

Wat ook direct opvalt is dat de server waarop SAP BI 4.2 is geïnstalleerd een stuk rustiger draait qua resources. Na een out-of-the-box installatie zonder aanpassingen lijkt het erop dat vooral het CPU gebruik minder is dan bij vorige versies. Uiteraard niet uitvoerig getest en geanalyseerd, maar het is wel iets wat opvalt. 

Custom Elements

Een feature die we komende tijd gaan testen is het maken van “custom elements”. SAP heeft in BI 4.2 een framework toegevoegd, waarmee het mogelijk is om zelf visualisaties / componenten aan WebI toe te voegen. Hierover hoort u binnenkort meer. 

De eerste indruk

Na even met BI 4.2 te hebben gewerkt merk ik dat er weer een aantal mooie nieuwe functies zijn toegevoegd. Uiteraard is er nog veel meer vernieuwd dan dat ik hier heb beschreven. Ook op de stabiliteit en snelheid heb ik niks aan te merken. De komende weken zullen BI 4.2 wat uitvoeriger gaan testen. 

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie