Tabular Models worden in de BI wereld veel gebruikt. Dit kan zijn op een on-premise Analysis Services omgeving, binnen een Azure Analysis Services omgeving of gewoon als Power BI Dataset. Deze modellen worden veelvuldig uitgebreid met velden en tabellen. maar hoe kan je zo'n model nu makkelijk onderhouden en optimaliseren. De Advanced Scripting functionaliteit van Tabular Editor kan in dit geval een hoop werk voor je uit handen nemen. 

Advanced Scripting is een functionaliteit waarmee je binnen Tabular Editor bepaalde scripts kunt schrijven en uitvoeren. Deze scripts kunnen ervoor zorgen dat je veel dingen niet meer handmatig hoeft te configureren binnen je model. Buiten het besparen van tijd zorgt dit ook voor minder foutgevoeligheid en meer uniformiteit binnen het model. Ik bespreek hier een aantal simpele voorbeelden waarmee te kracht van deze scripting taal wordt benadrukt. De mogelijkheden zijn natuurlijk veel uitgebreider en geavanceerder dan hetgeen we hier bespreken. 

 

Formattering

Binnen een model wil je dat velden met een bepaald datatype altijd op dezelfde manier worden weergegeven. Met een simpel script kan bijvoorbeeld het formaat van alle datumvelden naar eigen hand worden gezet, kunnen alle percentages hetzelfde worden geformatteerd of alle currency velden met evenveel decimalen worden weergegeven. 

Schermafbeelding 2021 12 16 om 14.23.40

 

Model optimaliseren

Je wilt je Tabular Model altijd zo klein en clean mogelijk houden. Door gebruik van een aantal script kunnen een aantal dingen worden geautomatiseerd via Tabluar Editor. Een paar voorbeelden waar je aan kan denken zijn

  • Velden die in relaties worden gebruikt op onzichtbaar zetten
  • Velden die in meetwaarden worden gebruikt onzichtbaar maken in het model
  • Onzichtbare velden die niet nodig zijn uit het model verwijderen

 

Sommaties

Bij het toevoegen van nieuwe tabellen of bij het toevoegen van aliassen (calculated tables) wordt de standaard sommatie van de velden op "Default" gezet. Dit betekent dat alle numerieke velden standaard worden gesommeerd. Dit kan natuurlijk ook in Tabular Editor zelf snel en simpel worden aangepast, maar met een script kan dat voor het hele model in eens of alleen voor specifieke gevallen of bepaalde datatypen worden gedaan. 

Schermafbeelding 2021 12 16 om 15.04.36 

Perspectieven

Perspectieven is een handige functionaliteit van een Tabular Model. Binnen een groot model kunnen perspectieven ervoor zorgen dat het model toch gebruiksvriendelijk en overzichtelijk voor de klant blijft (bijvoorbeeld Finance, Supply Chain). Bij het toevoegen van velden of het toevoegen van nieuwe dimensies wordt het updaten van de perspectieven vaak vergeten, waardoor deze niet meer compleet zijn en steeds lastiger te gebruiken voor de eindgebruikers. Een script die door de relaties van een model heen loopt en de tabellen aan de perspectieven toevoegt lost dit probleem op. 

 

Conclusie

In deze blog draag ik maar een paar mogelijkheden aan van het gebruik van advanced scripting in Tabular Editor. De script taal is enorm krachtig en biedt veel mogelijkheden om zaken in je model te automatiseren en uniform te maken. Met een aantal standaard script kan je al veel inregelen in verschillende modellen en wordt je veel werk uit handen genomen. 

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie