Als sinds 2005 is SQL Server Reporting Services, ook wel SSRS genoemd, onderdeel van de SQL Server suite. En hoewel er in de eerste jaren in iedere versie nieuwe features en verbeteringen beschikbaar kwamen, is het de afgelopen jaren rustig geweest op dat vlak. In SQL Server 2012 was integratie met Sharepoint het belangrijkste wat Microsoft te melden had, in SQL Server 2014 was betere support voor Google's Chrome browser zelfs het enige wat Microsoft erover te melden had. Ook als je reporting platform redelijk stabiel en volwassen is, is dat wel erg mager...

Als we deze stilte afzetten tegen de enorme buzz rondom Power BI, dan mag het geen verbazing wekken dat er steeds meer vragen rezen met betrekking tot de toekomst van Reporting Services.

Totdat anderhalve week geleden Release Candidate 1 voor SQL Server 2016 verscheen. Hierin laat Microsoft zien wel degelijk een toekomst te zien voor Reporting Services, en zet het een aantal grote stappen voorwaarts. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Mobile Report Publisher

Ongeveer een jaar geleden kocht Microsoft Datazen, een specialist op het gebied van Mobile Reporting. Datazen, inmiddels omgedoopt tot Mobile Report Publisher, is geintegreerd in Reporting Services 2016 en biedt mooie, strak vormgegeven mobiele reports voor zowel smartphone als tablet:

MRP

Vernieuwde web portal

De Reporting Services web portal was in essentie sinds de release in 2005 onveranderd. Deze heeft nu een grondige makeover gekregen, waardoor de portal een stuk frisser oogt. Bovendien is het nu mogelijk om rechtstreeks in de portal KPI's te tonen als een soort mini-rapportje:

SSRSPortal

Branding van de web portal

De mogelijkheden om de default web portal aan te passen zijn altijd zeer beperkt geweest. De titel van de site kon wel aangepast worden, maar als je meer wilde, moest je je eigen site maken - met de bijbehorende hoeveelheid werk. Met ingang van SQL Server 2016 is het mogelijk om deze default site op allerlei wijzen te customizen:

Rebrandedportal

Report Builder Makeover

Ook de bekende Report Builder heeft een makeover gekregen. Deze report authoring tool, die al sinds SQL Server 2008 R2 feitelijk ongewijzigd was, oogt ook een heel stuk frisser nu:

RB

...en Power BI dan?

Uiteraard roept zo'n grote opfrisactie nieuwe vragen op, met name over hoe we nu de verhouding tussen Reporting Services en Power BI moeten zien. Eind vorig jaar al liet Microsoft in een blog weten Power BI naast Reporting Services te zien, waarbij Reporting Services het preferred platform is voor on-premises reporting. 

Bovendien kondigt Microsoft hierin aan Power BI te gaan ondersteunen in Reporting Services en mogen we dus concluderen dat Reporting Services een zonnige toekomst heeft...

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie