Het is al enige tijd geleden dat ik schreef over het maken van een mooi dashboard. En hoewel er al veel over gezegd is, wil ik nogmaals een lans breken voor het 'mooi' maken van je dashboard. Een kwalitatief goed én mooi dashboard is immers niet alleen voor de afnemers prettiger om naar te kijken, het straalt ook betrouwbaarheid uit, waardoor de acceptatie van de cijfers in de organisatie groter zal zijn. 

In veel organisaties is het netjes en consistent maken van Word documenten al lang template driven. Voor de meeste BI tools is dat een stuk lastiger te regelen, waardoor we - bij gebrek aan template - terugvallen op stijlgidsen, verplichte kleurschema's en lettertypen, enzovoorts. Het nadeel is dat voldoen aan alle eisen uit de stijlgids veel tijd kost. Mede hierdoor wordt dit door mensen die verstand hebben van data en cijfers vaak gezien als 'cosmetisch' en 'opleuken'.

Gelukkig zijn er manieren om een hoge graad van consistentie te bereiken, zowel conform de stijlgids als over je informatievoorziening heen - zonder dat het je veel extra tijd hoeft te kosten. Overigens zijn deze hulpmiddelen geoptimaliseerd voor Power BI.

Tijdelijke achtergrond

Om te beginnen: in mijn vorige blog over dit onderwerp suggereer ik het gebruik van een tijdelijke achtergrond afbeelding om te helpen met een nette indeling van het dashboard. Wij gebruiken inmiddels een verbeterde versie hiervan: 

Grid Ensior

Ensior dashboard template 

Uitleg: 

Deze template verdeelt de pagina in 5 kolommen van ieder 250 pixels groot. Daarnaast is er in de kop ruimte voor bijvoorbeeld een titel en een last modified date. In de praktijk gebruiken we de linker kolom voor filters. voor ieder van de 'blokken' zijn de coördinaten van de linker bovenhoek gegeven, zodat het eenvoudig is een visual pixel-perfect te plaatsen. Bovendien worden voor het gemak bovenin de hoogten en breedten weergegeven voor 1, 2, 3 of blokken hoog respectievelijk breed.

Door gebruik van deze tijdelijke achtergrond afbeelding wordt het kinderlijk eenvoudig om een net dashboard te maken zonder visuals steeds een pixeltje omhoog of naar beneden te schuiven. Je vult voor een visual eenvoudig de locatie, hoogte en breedte in onder de kop 'Algemeen' (General, in het Engels) onder het verfrollertje. De template is vrij beschikbaar en is hier te downloaden.

Custom template

Daarnaast kent Power BI de mogelijkheid om een eigen template-file te maken. Dit is een JSON file die je in Power BI importeert. Tot voor kort moest je deze JSON file zelf maken, wat alsnog een tijdrovend klusje kon zijn. Sinds de december update is het mogelijk om via de interface veel eigenschappen aan te passen. Hiervoor is wel nodig dat je onder Options = Preview functies de 'Bijgewerkt lint' (Updated ribbon) en 'Huidig thema aanpassen' (Customize current theme) opties hebt aangevinkt:

Preview Options

Preview options

Als je dit gedaan hebt, krijg je onder Weergeven een thema galerij te zien. Als je deze open klikt heb je ook de optie 'Huidig thema aanpassen' gekregen, waarbij je de standaard opmaak van veel items aan kunt passen:

Edit theme

Rapport thema aanpassen

Nadat je de opmaak zoveel mogelijk aan hebt gepast aan je eigen huisstijl, kun je deze exporteren (Thema's - Huidig thema exporteren) zodat het thema ook voor collega's beschikbaar is. Dit is een mooie en snelle manier om rapporten qua opmaak consistent te maken, ook als je met meerdere collega's werkt.

Als je nog verder wilt gaan dan dit, kun je altijd nog de geëxporteerde JSON aanpassen om instellingen van individuele visuals aan te passen. Meer informatie hierover is hier te vinden op de Microsoft site.

Als hulpmiddel om individuele visuals aan te passen is er eventueel de Report Theme Generator, die de benodigde JSON voor je genereert. Er is nog veel wat hier niet mee kan, maar hij is nog steeds in ontwikkeling.

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie