Nee, het hoeft zeker geen illusie te zijn om data te migreren met 1 druk op de knop… uiteindelijk. Maar dan moet eerst een enorme dosis inspanning worden geleverd en frustratie worden overwonnen in het gehele migratietraject.

Zonder samenspel van de juiste mensen en een juist gebruik van tools, zullen de volgende vragen rijzen:

  • Waarom kost de data migratie meer geld?
  • Waarom valt de data kwaliteit tegen, of kunnen we die niet bepalen?
  • Waarom zijn mijn mensen toch nog extreem belast met het bewerken van data?

Kan dat niet anders… kijkend naar een SAP migratie, bijvoorbeeld, dan is er toch een Best Practices framework van SAP zelf? Na enkele Data Migraties te hebben uitgevoerd en advies te hebben gegeven, zie ik vaak nog dat de positionering van dergelijke tools niet passend is. Enkele veronderstellingen die ik tegenkom:

  • We kunnen data in tools plaatsen en die vinden hun weg vanzelf naar SAP
  • Er zijn weinig of geen complexe technische handelingen meer nodig
  • We hebben hiermee controle over de data migratie

Gelukkig zijn deze veronderstellingen deels juist, maar helaas dus niet volledig. Dit soort beelden probeer ik altijd snel bij te stellen. Dan wordt duidelijk welke toegevoegde waarde nu echt “out of the box” komt en waar mensen uit verschillende teams hun waarde kunnen en zullen moeten toevoegen. En ja… de data migratie kan dan veel aangenamer en (kosten)efficiënter lopen dan veelal het geval is!

Des te eerder dit lukt, des te beter. Anders blijft de te spenderen tijd aan data begripsvorming, technische kwaliteitsbeheersing en migratie management zwaar onderbelicht. Is er dan nog wel budget vrij te maken, moeten de eigen mensen alsnog een zware last dragen, of nemen we genoegen met een kwalitatief laagwaardig migratie resultaat? Leg dat maar eens uit…

Welnu, het SAP “Framework” waarover ik eerder sprak, biedt wel degelijk toegevoegde waarde, zoals:

  • Verdeling van data over de nodige tabelstructuren
  • Laden middels IDoc
  • Voortgangsrapportage

Echter, het Framework wat wij als Ensior al jarenlang inzetten is alweer een slag volwassener en kan ook nog eens gecombineerd worden met componenten uit het SAP Framework. Een klassieke win-win situatie. Welk Framework dan ook wordt gebruikt, er zal altijd nog data moeten worden samengevoegd uit diverse bronnen en worden omgevormd in kwalitatief hoogwaardige data.

Beide Frameworks nemen dus niet zomaar het grote data vraagstuk weg! Maar ze bevatten onderhuids wel zogeheten ETL en BI tools die bij uitstek hiervoor geschikt zijn. Alleen dus niet “out of the box”, maar wel degelijk door de juiste mensen uit de business te combineren met technisch goed onderlegde BI professionals. Dan is er echt voordeel uit te halen en dat voordeel is absoluut aanzienlijk! De vele complexe handelingen die nodig zijn met data kunnen dan optimaal door tools worden ondersteund.
 
Misschien is daarna alleen nog maar die ene druk op de knop nodig…

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie