Sinds kort heeft het CBS de volledige databank beschikbaar gemaakt in het open data formaat. Hierdoor kan je een directe koppeling maken naar de grote hoeveelheid data verzamelingen die het CBS beschikbaar stelt. Aan de andere kant heeft SAP BusinessObjects in de laatste versie de connectiviteit naar het open data formaat beschikbaar gemaakt. Dit biedt de mogelijkheid om makkelijk externe data zoals die van het CBS te ontsluiten en eventueel te combineren met interne bedrijfsdata.

In de Information Design Tool is de Odata Connector nu als driver beschikbaar gekomen.

image

Wanneer er een interessante dataset is gevonden op de site van het CBS dat is het simpelweg de link kopieren die verwijst naar de bulk download. Bijvoorbeeld de link http://opendata.cbs.nl/ODataFeed/odata/03744mfo waar allerlei historische koers waarden beschikbaar zijn. Kopieer deze link dan in de OData connectie details.

image

Het resultaat is dan dat er heel makkelijk een universe gebouwd kan worden en er “Live” een query gedraaid kan worden op de geselecteerde dataset van het CBS.

image

Een andere manier om een connectie te maken naar het open data formaat van het CBS is via SAP Lumira. Kies dan voor de source “Query with SQL” en dan voor “generic Odata 2.0”. Het maken van de connectie gaat dan op dezelfde manier als bij de IDT.

image

 image

Kijken we naar de toepasbaarheid van de CBS data dan hebben we hieronder bijvoorbeeld de koers waarde geanalyseerd van financiële instellingen, Niet financiële instellingen en beleggingsfondsen. Hier valt bijvoorbeeld uit op te maken dat sinds de (beurs) crisis in 2008/2009 de koerwaarde van niet financiële instellingen harder stijgt dan de financiële instellingen. Ook valt op dat de lijn van beleggingsfondsen stabieler is, maar de laatste jaren nauwlijks stijgt.  

image

Andere toepassingen van CBS data die we bijvoorbeeld kunnen bedenken is het aantal gemiddelde liter bier gedronken door de Nederlander over de afgelopen jaren. Hiermee kun je zeggen dat bier heel conjunctuur gevoelig is, want er zit duidelijk een dip in de oorlogjaren en crisisjaren.

image

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie