Is SAP Analytics Cloud dé oplossing voor BI-vraagstukken? In 2016 vroegen we ons dit al af en nu weten we dat dit niet het geval was. Maar achteraf is altijd makkelijk praten. Hoe zit dat nu? Zijn de verbeteringen zo doorslaggevend dat we massaal overstappen?

Met de introductie van SAP BOE Live Data Connect kan de bestaande on-premise SAP BO omgeving live worden gekoppeld aan de cloud omgeving. Een interessante ontwikkeling omdat hierdoor je bestaande on-premise inspanning herbruikbaar wordt voor deze cloud-based tool. De vraag is nu; Is SAP Analytics Cloud hiermee als self service business intelligence tool bruikbaar voor de business user? En kan het een alternatief vormen voor SAP Lumira Discovery waarvan de ontwikkeling gestopt is?

Allereerst, wat is het?

SAP BOE Live Data Connect voegt universe en live query mogelijkheden toe aan SAP Analytics Cloud (SAC). Met de komst van de live universe connectie zijn er nu twee manieren om Universes te gebruiken in combinatie met SAC.

  • De eerste manier is verbinding leggen met Universes en data uploaden naar de cloud omgeving. Het voordeel hiervan is dat de performance goed is en niet afhankelijk van je bronsystemen. Daarbij kun je volledig gebruik maken van alle SAC analyse functionaliteiten.
    Het nadeel is dat je geen gebruik kunt maken van je bestaande metadata- en autorisatiemodel, deze moet worden (na-)gebouwd in SAC. Hier hebben veel organisaties de afgelopen jaren veel investeringen in gedaan en bovendien is het veilig deze functionaliteit op één plaats te houden.
  • De tweede manier is met een Live verbinding de data uit Universes in je story tonen. De voordelen hiervan zijn dat de data binnen je eigen domein blijft en niet naar de cloud gaat. Bovendien blijft de autorisatie van de bronsystemen intact. Het nadeel is dat nog niet alle functionaliteiten van SAC bij een live verbinding worden ondersteund.

De winnaar

Op papier lijkt de winnaar deze tweede manier, de Live Universe Connectie. Maar wat wordt er met de nieuwe Live Universe Connectie ondersteund en in hoeverre is er nu mee te werken?

Live Universe Connectie

Allereerst moet SAP BOE Live Data Connect worden geïnstalleerd op het SAP BusinessObjects BI-platform. Met het stappenplan dat SAP hierbij levert, is dit goed te doen.
Vervolgens kunnen we aan de slag met het aanmaken van de connectie naar het SAP BO BI platform.

20181003 MVN 1


We kiezen voor de Live Data Connectie en daarbij valt het op dat we de bestaande (Import Data) connectie naar hetzelfde systeem niet opnieuw kunnen gebruiken. In de plannen van SAP lezen we dat ze wel van plan zijn om dit uiteindelijk op te lossen en hier één connectie-ervaring van te maken.

Bij credentials bepalen we de authenticatie methode. We kunnen hier kiezen tussen ‘User Name and Password’ en ‘SAML Single Sign On’. We kunnen niet kiezen welk authenticatie type (Enterprise, Windows AD, etc.) er wordt gebruikt. Default gebruikt SAC Enterprise authenticatie. Elke gebruiker moet dus een Enterprise alias hebben. In een volgende blog zullen dieper ingaan op het aspect security en hoe dit in de praktijk ervaren wordt.

Model

Met de gemaakte connectie maken we een model waarbij we beginnen met de Live Data Connectie als Datasource. We krijgen dan een query panel te zien waarin we de objecten kunnen selecteren die we nodig hebben. Het valt op dat de folders standaard zijn uitgeklapt, wat ervoor zorgt dat de universe structuur slecht zichtbaar is. Extra handelingen zijn nodig om alles in te klappen, er is namelijk ook geen knop om dit in één keer te doen voor alle folders.
Er zijn nog een aantal beperkingen bekend ten aanzien van het gebruik van het panel in Webi. Zo zijn business layer views niet zichtbaar en bruikbaar, is het query panel niet aanpasbaar in grootte, zijn de detail-objecten in de universe niet zichtbaar en is een combined query niet mogelijk.

20181003 MVN 2

 

In het query filter kun je geen prompts maken en geen subquery selecteren. Prompts die op universe niveau zijn gecreëerd, zijn wel goed te gebruiken. Als er in de uiteindelijke story meerdere dezelfde prompts voorkomen, zal deze in eerste instantie meerdere keren gevuld moeten worden. In de story kunnen Variabelen echter gelinked worden waardoor de gebruiker een prompt maar één keer hoeft op te geven. Daarbij moet de list of values voor beide prompts wel gelijk zijn.

Met de maximaal 150 objecten die we kunnen selecteren in het query panel hebben we genoeg mogelijkheden om vanuit een bestaande universe een dataset te definiëren die geanalyseerd kan worden met SAP Analytics Cloud. We kunnen helaas geen voorbeeld zien van de data voordat we de query gaan uitvoeren.
Als er een dataset geselecteerd is kunnen we in het model nog de namen van de dimensies wijzigen en deze groeperen en verbergen. Verder valt er niks te modelleren. Het verrijken van het model, schonen van data, toewijzen van hiërarchie of toevoegen van variabelen is niet mogelijk.
De namen van de meetwaarden kunnen niet worden gewijzigd. De naam is gelijk aan de combinatie van de universe folder waar de meetwaarde in zit, gevolgd door de naam die de meetwaarde in de universe heeft. Als je er een mooie logische naam aan wil geven, moet je je meetwaarden in de root-folder van de universe plaatsen en een bruikbare naam geven.

Story

Nu de connectie en het model zijn gemaakt, kun je aan de slag met de data om een story te maken waarin je de informatie kan presenteren.

Het maken van een eenvoudige story is goed te doen. We kunnen visualisaties maken met de data die live wordt opgehaald via de universe connectie.
Zoals eerder gezegd kunnen we Variabelen linken. We kunnen Restricted en Calculated measures creëren.

20181003 MVN 3

 

In de Calculation Editor krijgen we met Ctrl + Spatie hulp bij het selecteren van de juiste objecten. We kunnen in een story meerdere modellen gebruiken. Deze modellen kunnen vervolgens gebruik maken van dezelfde of verschillende universes. Krachtige functies die we helaas nog niet kunnen gebruiken met de live connectie, zijn Build My Story, Add Smart Insights en Search to Insight. Dit zijn typisch functies die SAC waardevol maken en waarmee je meer te weten kunt komen over welke informatie je uit je data kan halen.

Ja, maar

SAP heeft met de nieuwe Live Universe Connectie een grote stap in de goede richting gezet, maar er zijn ook een aantal zaken die nog wel verbetering nodig hebben.
+ De on-premise security is in de cloud bruikbaar
+ Er is een query pannel om de selectie te maken
+ Prompts op universe niveau zijn goed te gebruiken
+ Variabelen kunnen in de story worden gelinked
+ Geen beperking in de hoeveelheid op te halen rijen

- Elke SAC-gebruiker moet een Enterprise account hebben
- Analyse-functies die de tool krachtig maken, zijn alleen beschikbaar met geïmporteerde data
- Business layer views zijn niet zichtbaar en bruikbaar
- Detail-objecten in de universe zijn niet zichtbaar en bruikbaar
- Het maken van combined queries is niet mogelijk
- Prompts niet te maken in het query filter
- Gebruik van subqueries in het query filter is niet mogelijk
- Verrijken van het model bij live connectie is niet mogelijk

Is SAP Analytics Cloud met de komst van de live universe connectie als self service business intelligence tool nu bruikbaar voor de business user?

De gebruiker die al een Enterprise account heeft, geen complexe dataselecties nodig heeft en geen geavanceerde analyse functies van SAC nodig heeft, kan de live connectie gebruiken om data op te halen, visualisaties te maken en deze te presenteren. De analist die graag alle analyse functies van SAC wil benutten, kan beter aan de slag gaan op een dataset die in de tool is geïmporteerd.

Er is genoeg functionaliteit om de eerste stories op basis van universes op te zetten en informatie uit alle beschikbare data te halen en te visualiseren. Het is echter niet zo volwassen dat we massaal overstappen naar deze cloud oplossing. Voor Ensior is het een goed moment om hier verder mee aan de slag te gaan en de precieze toepasbaarheid van SAP Analytics Cloud in beeld te krijgen.  We zijn benieuwd wat uw ervaringen met en vragen over SAP Analytics Cloud zijn.

In een volgende blog zullen uitgebreider ingaan op de (on)mogelijkheden van SAC.

Handige link:
SAP Analytics Cloud Universe Connection Support Matrix

BI Consultant
Mart-Jan Venderbos
Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie