Met nog een paar uur te gaan voordat de Nederlanders starten op de 500 meter in Sochi is het interessant om te kijken wie de meeste kansen maakt op een podium plek. De verschillen zijn klein op de 500 meter, maar betekent dat ook dat veel schaatsers kans maken op een podium plek?

Om dat te analyseren download ik wat data van de site http://speedskatingresults.com en lees dat in met SAP Lumira. Om te analyseren gebruik ik de data van de eerste 20 schaatsers met de beste seizoenstijden. tevens gebruik ik de data van de eerste 20 schaatsers met de beste tijden gereden op de ijsbaan van Sochi vanaf 2012. Als eikpunt gebruik ik het wereldrecord van 34,02 dat ik van iedere tijd afhaal, zodat verschillen tussen schaatsers beter geanalyseerd kunnen worden. De 500 meter zal uiteindelijk in honderdste of tiende van seconden beslist worden. De resultaten leiden uiteindelijk tot onderste twee grafieken, waarbij opvalt dat sommige schaatsers hun top 10 notering op hoog gelegen banen hebben gehaald. Een aantal van deze top 10 schaatsers komen niet voor in de top 10 als we kijken naar hun beste tijd gereden in Sochi. Daarom is het hoogst waarschijnlijk dat het podium zal bestaan uit schaatsers die in beide lijsten in de top 10 voor komen. Dus naast kanshebbers Joji Kato en Tae-Bum Mo ook een goed vooruitzicht voor de Nederlandse schaatsers Ronald Mulder, Michel Mulder en Jan Smeekens.

image

Hetzelfde geldt voor onderstaande grafiek waarbij de tijden van de schaatsers vergeleken worden met de snelste seizoenstijd en snelste Sochi tijd. Waarbij opvalt dat de verschillen buiten de top 10 relatief groot zijn. Maar het blijven voorspellingen en sport blijft sport…..

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie