Hangende user sessies die niet automatisch zijn afgesloten zijn altijd een probleem geweest in SAP BusinessObjects. Dit speelt vooral een rol bij klanten die een licentiemodel hebben op basis van concurrent users. Wat is hier tegen te doen? De mogelijkheden zet ik hier even op een rijtje. Waarbij het wel zo is dat er meer mogelijkheden voor SAP BO versie 4.x zijn dan voor versie 3.x.

image

Handmatig

Vanaf SAP BusinessObjects versie 4.1 SP3 is het nu standaard mogelijk om als administrator openstaande user sessies in het CMC af te sluiten.In oudere versies van 4.x en 3.x is het ook mogelijk om user sessies te “killen”, maar dan dien je een add-on te installeren op de SAP BO server. Zie SAP note 1886165. Hiermee krijg je een extra web applicatie(pagina) van waaruit je de sessies kan killen.

image

Proactief

Het is natuurlijk niet gebruiksvriendelijk om elke keer dit scherm op te roepen om te kijken hoeveel sessies er open staan. Daarom is het handiger om via de monitor applicatie in het CMC (alleen versie 4.x) een alert rule in te stellen voor het aantal concurrent sessies. Als het aantal open sessies dan de ingestelde waarde bereikt kan het zo ingesteld worden dat de beheerder een mail ontvangt. 

image

Automatisch

SAP stelt een script (“biUserSessionKillScript”) beschikbaar voor versie 4.x om oudere user sessies die niet automatisch opgeruimd worden door de CMS automatisch te verwijderen met behulp van dit script. Zie voor meer informatie SAP note 1996692 en deze blog link.

Update: 6-7-2015

In SAP BusinessObjects 4.1 SP6 wordt een BusinessObjects sessie automatisch afgesloten als de gebruiker de browser afsluit.

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie