Wat is er nieuw in Power BI?
Aangezien het einde van het jaar nadert, is het een goed moment om eens terug te kijken naar de laatste maanden aan updates van Microsoft Power BI. Aangezien er zo veel is veranderd, zullen we ons focussen op de veranderingen met de meeste impact.
Visualisatie Updates
-
New Card Visual
Een belangrijke functie van een BI rapport is het tonen van KPI’s. Hiervoor bestaat er bijvoorbeeld de Card visual. Maar als je er meerdere van wil op een pagina, kan het lastig zijn om deze qua opmaak netjes te houden. Ook missen er wat opties t.o.v. de KPI visual, maar het mixen van die twee ziet er rommelig uit. Vanwege deze problemen heeft Microsoft een nieuwe visualisatie toegevoegd: de New Card Visual. Met deze nieuwe visualisatie is het makkelijker om meerdere KPI’s hetzelfde te houden qua opmaak/formaat, en heeft het wat meer functionaliteit die nog missen in de oude variant, zoals Reference Labels om een vergelijking toe te voegen met bijvoorbeeld vorig jaar of het budget. In de toekomst komen ook de Spark Lines erbij. -
Button Slicer
Het filteren van een rapport kan met deze visualisatie een stuk mooier worden. In plaats van alleen te kunnen filteren door op een Slicer met tekst te klikken, kan er nu ook plaatjes gekozen worden. Dat kan de User Experience verhogen, en kan het visuele verschil met andere bedrijfsdocumenten verkleinen. -
Smooth Lines
Voorheen bestond er voor de lijngrafiek in Power BI alleen maar de lineaire lijn of de trapsgewijze lijn, terwijl in andere tools ook de afgebogen lijn beschikbaar waren. Dit is nu verleden tijd, want deze is nu ook toegevoegd in Power BI. -
Leader Lines
Soms liggen de lijnen in een lijngrafiek erg dicht bij elkaar, en het lezen van data labels kan dan lastig worden. Voor dit probleem heeft Microsoft de Leader Lines geïntroduceerd. Hierdoor worden de data labels verder van de lijn zelf geplaatst en zijn ze beter leesbaar.
On Object Interaction
Deze (nog) preview feature is vooral van belang is voor ontwikkelaars. Het verandert de manier van werken in de Power BI Desktop. Niet meer twee, drie, of zelfs vier zijpanelen naast elkaar waardoor je rapport te klein op je scherm wordt om nog iets te zien, en je kan nu met elke visualisatie interacteren om de opmaak en inhoud aan te passen. Een hoop is anders, maar na wat wennen verhoogt het de efficiëntie bij het ontwikkelen. Het lijkt nu ook meer op andere Office applicaties. Probeer het maar eens uit, en zie wat er anders is!
Data model in Power BI Service
De meeste ontwikkelaars zullen vanuit Power BI Desktop werken, omdat dit voor nu nog meer functies biedt dan de Service. Maar dit verschil wordt steeds kleiner, vooral nu Microsoft is begonnen met het mogelijk maken om een data model (nu genaamd semantisch model) aan te passen vanuit de Service. Je kan nu bijvoorbeeld tabellen maken, relaties aanmaken en valideren, een tabel met datums markeren als Date Table, en kolommen hernoemen of verwijderen. Wie weet wanneer de functionaliteit van de Service gelijk loopt met de Desktop!
Power BI Desktop Developer Mode
Is dit een nieuwe modus van Power BI Desktop speciaal voor ontwikkelaars? Nee, deze “modus” is slechts de mogelijkheid om een nieuw bestandsformaat te gebruiken om je rapporten in op te slaan. Dit kan ontwikkelaars helpen om samen te werken en versies te beheren, iets wat cruciaal is in de (middel)grote teams. Je kan sinds kort je bestanden opslaan als .pbip bestand, wat goed samen gaat met software zoals Git.
Power BI Desktop OneDrive and SharePoint Integration
Misschien gebruik je vaak SharePoint of OneDrive om bestanden met elkaar te delen, of om versies te beheren. Dit werkt best goed, vooral vanuit Office applicaties omdat je vanuit daar direct naar deze platforms kan opslaan. Sinds kort kan dit ook vanuit Power BI Desktop! Je kan nu gelijk hier naartoe opslaan en een link naar elkaar sturen. Ook kan je bestanden direct openen.
DAX Query View
Soms is het creëren of testen van nieuwe DAX meetwaardes best onhandig. Het werkt wat traag, en je weet niet helemaal precies wat er uit de meetwaarde komt. Veel gebruiken DAX Studio om dit te verhelpen. Dit is echter niet meer nodig met de nieuwe DAX Query View, een feature die nu nog in Preview is. Het geeft je de optie om snel DAX meetwaardes te maken en testen, vooral je ze in visualisaties gebruikt. Een goede verbetering dus!
Al met al zijn er veel dingen veranderd. Elk onderdeel van Power BI heeft wel een update gehad, van nieuwe connectoren tot aan het modelleren in de Service. We zijn erg benieuwd naar wat er de komende maanden nog gaat veranderen.