Geo intelligence wordt steeds belangrijker in de wereld van BI. Steeds meer bedrijven willen data visualiseren op kaarten, zodat ze in 1 oogopslag kunnen zien in welke regio's er eventueel niet goed presteren. 

 

Screen Shot 2017 07 21 at 14.38.06

 

 

In eerdere blogs hebben we al eens behandeld dat dit al enige tijd mogelijk is in SAP BusinessObjects. Mocht u hierover meer willen weten, raadpleeg dan een van de volgende blogs. 

Echter biedt microsoft met Power BI nu ook verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. 

MS Power BI Shape map visual

Ook in Power BI is het al langer mogelijk om op verschillende manieren maps toe te voegen. Echter is het pas sinds kort mogelijk om ook daadwerkelijk zelf regio's te definieren om de data te visualieren. Hiervoor kan de "Shape map" visual worden gebruikt. Deze functionaliteit is op dit moment nog een preview feature, dus deze moet wel even apart in de opties geactiveerd worden. 

Screen Shot 2017 07 21 at 15.01.02

 

TopoJSON

Om de klantspecifieke regio's in te lezen maakt de Shape map visual gebruik van TopoJSON files. Deze kunnen als custom maps in Power BI geupload worden. Er bestaan verschillende tools om bijvoorbeld shape files of KML files om te zetten naar TopoJSON. Naast het aanmaken van de regio's kunnen binnen de visual natuurlijk de gebruikelijke properties, zoals bijvoorbeeld kleur, grootte, totel etc., naar wens worden ingevuld. 

Screen Shot 2017 07 21 at 13.38.01

 

Data visualiseren

Het visualiseren van de data op de kaart is erg simpel. Op het moment dat de naam van de regio's overeen komt met de naam in de data zal de data automatisch gevisualiseerd worden. Let er wel op dat de custom map pas kan worden aangemaakt als de objecten al aan de visual zijn toegevoegd. Maar dat geldt eigenlijk voor elke visual in Power BI. De properties kunnen pas worden aangepast als de data elementen zijn toegevoegd.  

Screen Shot 2017 07 21 at 14.32.12

 

Conclusie

Met de Shape map visual zet Microsoft een mooie stap met betrekking tot Geo Intelligence. Mits de TopoJSON file aanwezig is is de visual erg makkelijk in gebruik en kan er al snel een mooi resultaat worden bereikt.  

Ensior B.V. 2024 All rights reserved
Deze website maakt gebruik van cookies: meer informatie